10 propostes mòbils i pàgines web per viure de forma més sostenible

Cada dia els dispositius mòbils són més importants en la nostra vida, i el seu ús ens obre un món de possibilitats en matèria de sostenibilitat. Aprofitant que avui s’acaba el Mobile World Congress, la cita internacional més important del món pel que fa a telefonia mòbil es refereix, he volgut fer un recull d’aquelles propostes mòbils i webs que ens poden ajudar a viure d’una forma més sostenible.

A les botigues d’aplicacions cada vegada és més habitual trobar aplicacions que ens ajuden a millorar l’eficiència energètica, reduir l’exposició a substàncies tòxiques o donar suport a l’economia col·laborativa, de fet, les noves tecnologies poden augmentar l’impacte d’aquelles iniciatives que tenen a veure amb la sostenibilitat.

Aquí us porto 10 propostes per a smartphones i tauletes que t’ajudaran a aconseguir adoptar canvis per un món més sostenible.

Green tips

Un clàssic per aquells que comenceu a adoptar un estil de vida més sostenible. Green Tips és una eina que t’ofereix consells perquè siguis una persona més responsable amb la cura del planeta. Algunes de les coses que podràs aprendre es com millorar l’eficiència energètica de casa teva, com reduir les teves emissions de diòxid de carboni (CO2) , o com estalviar aigua. La versió per Android inclou més de 150 consells ecològics proposats per l’Agència Europea del Medi Ambient. La versió a iOS té un preu 0,99 €. 

Carbon footprint calculator

app_Carbon footprint calculator

T’has preguntat mai quant CO2 alliberes durant un dia? Doncs ara ho pots saber amb aquesta calculadora de la teva petjada de carboni. Per a calcular-ho, només hauràs d’introduir les factures del consum d’energia mensual de casa teva, i aquesta aplicació et calcula la producció de CO2. Una de les coses positives d’aquesta aplicació és que et podràs assignar un objectiu de reducció d’emissions de CO2, i t’anirà donant idees per ajudar-te a aconseguir-ho. Disponible per Android.

HowGood

organic_tomatoes_label

HowGood és una aplicació i web (www.howgood.com) que t’ajudarà a comprar de forma responsable. A través d’un sistema d’avaluació, HowGood puntua una gran quantitat de productes, més de 100.000, segons la seva seguretat, les condicions laborals dels treballadors i la sostenibilitat ambiental. A més a més, aquesta aplicació permet a les botigues adherir-se i posar al costat del preu una etiqueta amb la valoració de HowGood.

Per aquesta puntuació, HowGood examina més de 60 indicadors, i analitza el procés de fabricació del producte, la procedència dels seus ingredients, el tractament dels treballadors, i les emissions de residus, entre d’altres indicadors de sostenibilitat. Podem dir que aquesta eina ofereix confiança en un mercat cada vegada més, utilitza el concepte “verd” i “sa” per promocionar productes que no ho són. Disponible gratis per iOS i Android.

Pam a pam

Pam a pam és el mapa col·laboratiu de Catalunya que mostra punts de consum responsable i economia solidària, una iniciativa de SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària (XES) per transformar el teu entorn a partir de la cistella de la compra. Es tracta d’un mapa interactiu, on pots buscar iniciatives de consum responsable i d’economia solidària per territori i sector seguint uns criteris.

La web www.pamapam.org ens proposa alternatives en tots els aspectes del cicle econòmic, prenent com a criteris la gestió democràtica, la participació, la solidaritat, el respecte pel medi ambient i l’entorn social. Al mapa podràs trobar cooperatives, botigues de comerç just, finances ètiques, assessorament o monedes comunitàries.

Per poder ser un punt Pam a Pam cal realitzar un qüestionari que marca 15 criteris de valoració: proximitat, participació en xarxes, forquilla salarial, comerç just, finances ètiques, desenvolupament personal i professional, transparència, criteris ecològics i sostenibilitat, equitat de gènere, integració social, intercooperació, programari lliure, democràcia interna, eficiència energètica i gestió de residus.

SOSPeix

SOSpeix és una campanya que té per objectiu sensibilitzar i informar la ciutadania sobre l’amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars.

Per fer-ho, la campanya té una web (www.sospeix.org) on es poden trobar notícies, entrevistes, receptes, recursos educatius i una guia online.

La guia consta d’un llistat d’espècies de peix i marisc de consum que trobem al Mediterrani. A partir d’aquestes espècies, el consumidor pot consultar quin peix pot comprar, on i com el pot cuinar per tal de minimitzar l’impacte sobre el medi marí i les poblacions que hi habiten. A la guia hi ha una breu descripció de cada espècie, acompanyada d’una imatge per tal d’identificar-la més fàcilment i s’indica la seva recomanació de consum (millor no consumir-lo, consumir ocasionalment, consum recomanable). A més a més, podràs saber en quina botiga o restaurant trobar aquests peixos recomanats.

iRecycle

screen568x568

Les deixalles són un dels principals problemes ambientals, i en la majoria de països ens trobem amb problemes en les taxes de recollida selectiva i en la qualitat d’aquesta recollida. Aquesta aplicació mòbil t’ajudarà a reciclar (de moment només dóna informació dels Estats Units), i com reduir les teves deixalles. Disponible gratis per iOS i Android.

Som gent de profit

El Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han desenvolupat una campanya de conscienciació ciutadana per evitar el malbaratament alimentari. La campanya “Som gent de profit”, que es va presentar el dia 22 de novembre de 2014 coincidint amb el Dia Temàtic de Prevenció del Malbaratament Alimentari, va dirigida a tots els ciutadans que en algun moment de la cadena de producció, venda, consum i rebuig de productes volen canviar els seus hàbits per evitar llençar el menjar.

Per fer-ho, la campanya té una web (www.somgentdeprofit.cat) i una aplicació mòbil, on podràs trobar una calculadora de racions, consells pràctics per conservar millor els aliments, i un seguit de receptes per aprofitar les restes de menjar. Disponible gratis per iOS i Android.

iHuerting

ihuertingpantallas

iHuerting t’ajudarà a cuidar el teu hort d’una forma molt intuïtiva, senzilla i divertida. Et recordarà quan has de regar, fertilitzar i com pots prevenir plagues a les teves plantes, cultivant i gaudint dels teus productes d’una forma natural i ecològica.

Aquesta aplicació també t’ajudarà a resoldre els problemes que puguis tenir amb les plagues i malalties que puguin aparèixer en les teves plantes. Amb una fàcil guia que t’ajudarà a identificar els possibles problemes i recomanarà solucions ecològiques que no comprometin ni la teva salut ni la dels que gaudeixin amb tu dels productes del teu hort. Disponible amb versió gratuïta i de pagament per iOS i Android.

NoiseWatch

unnamed

L’Agència Europea del Medi Ambient va desenvolupar aquesta aplicació perquè puguis saber quina és la contaminació acústica del lloc on et trobes. Com ho fa? A través del teu telèfon, mesura el so ambiental que hi ha al lloc on et trobes en decibels. Disponible gratis per iOS i Android.

Fairphone el telèfon (més) just

No fa masses anys la vida mitjana d’un mòbil era de gairebé dos anys i mig. Actualment es calcula que és de 9 mesos al Japó, 15 mesos a Europa i 18 mesos als Estats Units. El destí on acaben la majoria d’aquests mòbils “vells” és un calaix o les escombraries, i només una petita part es reciclen de forma adequada.

L’actual sistema de producció i consum busca el constant creixement, però vivim en un planeta finit i cal tenir-ho en compte quan decidim canviar de mòbil – o ens fan canviar-lo per l’obsolescència planificada –.

Fairphone és una empresa que té com a objectiu desenvolupar un telèfon intel·ligent dissenyat i produït amb el mínim dany a les persones i al planeta. La companyia té la seu a Amsterdam, Països Baixos, i està recolzada per la Waag Society, una fundació que té com a objectiu fomentar l’experimentació amb les noves tecnologies, l’art i la cultura.

La principal motivació de Fairphone era desenvolupar una dispositiu mòbil que no tingués minerals provinents de mines en conflicte armat (generalment en els telèfons són l’or, l’estany, el tàntal i el tungstè) i sota unes condicions de treball justes al llarg de tota la cadena de subministrament. L’aspecte ambiental no podia faltar en una empresa com Fairphone i han treballat per reduir al màxim els residus i les emissions de CO2 emeses en la seva fabricació i, sobretot, en el seu transport.

Com a aparell no és molt diferent d’un altre smartphone de gamma mitjana – alta (té un processador de quatre nuclis i 1.4GHz, 1GB de RAM, 16GB d’emmagatzematge i una versió personalitzada i oberta d’Android 4.2.2 coneguda com FairphoneOS). I tot i que com ells mateixos ens adverteixen, no es pot dir que el Fairphone sigui el primer telèfon responsable i sostenible del món, ja que queden moltes coses per fer, sí que pot afirmar que es tracta d’un gran pas cap a aconseguir un telèfon que sí que ho sigui. El canvi ja ha començat, que no pari!

Deixa un comentari