Buscaran petroli sota l’Estany de Banyoles: el 2015 començaran les prospeccions

banyoles-petroliera-300x72Avui hem fet allò que es fa per enganyar algú o fer-ne broma el dia dels Innocents. Per sort, tot és una broma pel dia dels innocents sobre un tema molt seriós! Visiteu el web https://aturemprospeccions.wordpress.com per recolzar la lluita contra les prospeccions marines!

La Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana ha sabut que properament es publicaran els permisos i concessions per sondejar l’Estany de Banyoles per hidrocarburs i que les prospeccions podrien començar en el primer semestre de 2015, seguits per a la possible extracció de petroli i gas. La Generalitat i les administracions locals asseguren que les activitats no afectaran l’ecosistema ni el turisme.

Segons les nostres fons, l’empresa canadenca Total Extract, amb filial a Madrid, ha obtingut els permisos per localitzar hidrocarburs en el subsòl de l’Estany de Banyoles i iniciarà la fase de prospeccions sísmiques a partir de la primavera de l’any que ve. S’aplicaran les mateixes tècniques que les utilitzades en les prospeccions marines: exploracions sísmiques amb ones acústiques realitzades amb canons d’aire o “air-guns” de 215 dB en la primera fase i sondejos físics amb perforacions que utilitzen minerals i productes químics en la segona fase. Si les prospeccions donen bons resultats per a l’extracció, en la tercera fase es construiria una plataforma petroliera en una ribera de l’Estany de Banyoles (veieu foto-muntatge adjunt). Actualment l’Estany de Banyoles està protegit com a PEIN i Xarxa Natura 2000 però sembla ser que la Generalitat declararà el projecte d’interès públic de primer ordre per evitar impediments legals.

Des de la plataforma Aturem les prospeccions valorem positiva la iniciativa després d’informar-nos sobre projectes similars dutes a terme a nivell mundial. Segons l’ecologista australià Max Rockatansky, de l’associació internacional Global Mad Frack, els projectes de prospeccions i extracció d’hidrocarburs en el subsòl de sistemes aquàtics tancats, a diferència dels projectes marins, tenen impactes menors o, en tot cas, aquests són molt més fàcils de contenir. En cas de contaminació pels productes químics de la segona fase de sondejos, o de vessaments en la fase d’explotació, només caldria barrar els recs per on surt l’aigua de l’Estany. Pel que fa la fauna aquàtica tampoc es registraria una gran pèrdua ja que la majoria d’espècies presents són al·lòctones. Una certa contaminació fins i tot podria ajudar a eradicar moltes espècies que representen una amenaça per a la fauna local.

Considerem, però, que les activitats turístiques de la zona es veuran afectades i s’hauran de estudiar i elaborar noves ofertes: A principi de l’any que ve presentarem un projecte de “turisme tòxic”, seguint el concepte conegut als Estats Units i a diferents països de Sud Amèrica, oferint itineraris per indrets contaminats per a les indústries i activitats extractives. A banda del contaminat Estany de Banyoles, els itineraris a la zona podrien incloure també un recorregut per a la MAT i altres projectes que puguin sorgir en el futur. Com a plataforma d’entitats ecologistes ens considerem experts en els temes i que podríem ajudar molt en aquesta reorientació de l’oferta turística.

Amb l’exemple recent de la concessió del projecte Castor, Total Extract preveu uns guanys milionaris pel projecte, fins i tot en el pitjor dels escenaris com seria no trobar cap reserva al subsòl o que no s’aprovés el TTIP. En aquest sentit, així mateix, membres de la Plataforma Aturem les Prospeccions ja hem rebut propostes de la companyia per participar de la visionària iniciativa de turisme tòxic.

3 comentaris a “Buscaran petroli sota l’Estany de Banyoles: el 2015 començaran les prospeccions

 1. Ei… Tic una nova proposta.
  Podem demanar que construeixin una central nuclear, que tampoc contamina gaire. I per què les màquines a gas de les perforadores de petroli, el millor que podem fer és fracking, que segons diu la Diputada del Parlament de Catalunya Maria José Garcia Cuevas es una energía renovable.
  Així, el turisme tòxic tindrà una ruta completa.
  Això l’he pensat tot solet…
  Carles

 2. francament, em sembla una broma de mal gust.No n´hi ha prou amb el mal que s´ha fet al mar que ara es fan prospeccions a l´estany? aixo sera dolent per Banyoles, els banyolins i tota la fauna que habita l´estany.
  Em de fer alguna cosa!!!!
  Ah, ara hi caic!! avui es 28 de desembre dia dels innocents.Ja esta bé!!!quasi em dona un infart!!!!!!
  Maria Daunis

Deixa un comentari