Ciutats 100% renovables, ho fem possible?

20131012_151313La darrera cimera del canvi climàtic de Lima es va tancar amb un mínim acord, que estableix que tots els països participants presentaran davant l’ONU al llarg de 2015 els seus compromisos “quantificables” en reducció de gasos d’efecte hivernacle. Les propostes presentades a finals de 2015 haurien d’aconseguir reduir l’escalfament global al límit establert de dos graus centígrads, xifra que ens cas de superar-se amenaçaria la nostra supervivència com a espècie.

Aquesta cimera ens recorda una vegada més, el lamentable compromís internacional amb el clima. Mentre que països com Finlàndia s’han compromès a reduir un 80% les seves emissions per a l’any 2050, la majoria de les nacions només proposen reduccions modestes. Per exemple, els Estats Units reduirà les seves emissions el 2025 entre un 26% i un 28% respecte als nivells de 2005, o la Xina arribarà al seu nivell màxim d’emissions el 2030 per començar a reduir-se.

És per això que molts defensors d’un nou model energètic miren més enllà dels estats nacionals, i volen aprofitar les polítiques municipals per empènyer a compromisos molt més ambiciosos, i, potencialment, molt més efectius. Fa uns dies el The Guardian informava sobre un nou moviment popular dirigit a aconseguir ciutats amb cero emissions.

Organitzat a través d’Avaaz, diferents organitzacions reclamen que els seus municipis prenguin d’exemple ciutats com Frankfurt, Copenhaguen, Munic, Seattle, Sydney o Lima, que ja s’han compromès a consumir un 100% de la seva energia amb renovables.

L’objectiu global és aconseguir que 100 ciutats de tot el món segueixin els passos de Frankfurt o Lima, i al llarg dels propers 12 mesos, es comprometin a lluitar contra el canvi climàtic. Amb les eleccions a la vista podem aconseguir que el model energètic i el canvi climàtic siguin temes electorals com ho són l’educació o l’habitatge. És el moment de caminar cap a una sobirania energètica.

Deixa un comentari