SOSpeix. Quin peix mengem?

La campanya SOSPeix té com a objectiu sensibilitzar i informar la ciutadania sobre l’amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars. Al llarg de tota la campanya hi participaran agents clau de la gestió marina com pescadors, científics, representants de l’administració, restaurants, centres d’ensenyament, supermercats, etc.

sospeix

Aquesta campanya té com a objectiu sensibilitzar i informar la ciutadania sobre l’amenaça que pesa sobre els mars i oceans i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars. La sobreexplotació dels mars com a font d’alimentació i les tècniques de pesca agressives són dues de les problemàtiques més importants que pesen sobre els ecosistemes marins. SOSpeix és una iniciativa destinada a aportar informació sobre l’estat dels recursos pesquers del litoral gironí i sensibilitzar els consumidors perquè consumeixin aquelles espècies de peix i marisc que tenen un menor impacte ecològic.

Posarem a l’abast del consumidor una guia en format web (www.sospeix.org) i una aplicació per a mòbils i tauletes amb les fitxes de diferents espècies de consum de peix i marisc del Mediterrani. No només s’hi trobaran les més conegudes, sinó també espècies menys presents en la nostra dieta però amb valors culinaris i dietètics importants, i que alhora, no tenen tanta pressió per la sobrepesca o bé són espècies que es pesquen juntament amb d’altres més comercials. Cada espècie anirà acompanyada de receptes i dels establiments i restaurants on es poden trobar, comprar i consumir.

El web no s’acaba aquí, sinó que també hi haurà una part interactiva on qui vulgui podrà fer les seves aportacions respecte l’interès propi i el funcionament de la campanya a més de trobar entrevistes a cuiners, pescadors, biòlegs, etc., per conèixer la opinió a primera mà dels que tenen el mar més a prop i en el seu dia a dia contribueixen a la seva preservació. També s’elaborarà un recurs educatiu per a l’escola, menjadors escolars, i fins i tot per casa, perquè els més petits prenguin contacte amb les diferents espècies i aprenguin la importància de conservar el mar. Aquest serà el primer recurs en línia a Catalunya i a les comarques gironines per als consumidors que busquen prendre decisions sostenibles en el consum de peix i marisc.

També s’oferiran una sèrie d’activitats de descoberta del litoral gironí, amb l’objectiu de fomentar el coneixement del medi marí i la seva conservació. A partir de setembre i fins a mitjans de novembre s’organitzaran sortides guiades en vaixell o caiac per observar la flora i fauna del litoral, cursos i xerrades. Les sortides naturalistes pretenen apropar el medi marí de manera lúdica a tots els públics i així augmentar la consciència de la necessitat de conservar els seus valors. El cicle d’activitats es clourà amb una taula rodona sobre la pesca sostenible amb la presència de diferents agents del sector.

Per aconseguir un consum responsable de peix proposem reduir-ne el consum, seleccionar aquelles espècies menys explotades, i prioritzar el peix fresc, salvatge i de proximitat. Cal tenir en compte que l’aqüicultura no és la solució a la sobreexplotació dels recursos pesquers, ja que els peixos s’alimenten amb farines i altres peixos que també s’han de pescar. Així mateix, el peix congelat necessita molta energia per arribar fins al consumidor, i no representa una forma sostenible de consum, a més, el peix congelat sovint prové de la pesca industrial, cosa que produeix efectes negatius sobre el medi mar.

També recomanem menjar aquelles espècies més properes per reduir l’impacte del transport.

Deixa un comentari