Participem a la Disco Sopa i a la jornada “Contra el despilfarro de alimentos” a Galdakao

Membres de l’Associació de Naturalistes de Girona vam participar a la Disco Sopa i jornada Contra el malbaratament alimentari que ha organitzat l’ONG Nevera Solidària els dies 13 i 14 de maig Galdakao (Bizkaia).

La Disco Sopa es va desenvolupar en una jornada lúdico-festiva, en un ambient festiu i familiar, on una quinzena de voluntaris vam cuinar 3 plats per gairebé un centenar de participants. La sopa, l’arròs i la macedònia que vam cuinar es va elaborar amb productes recuperats de Mercabilbao i que es desestimaven del circuit comercial per raons estètiques, si bé a la Disco Sopa es va demostrar que eren comestibles i ben agradables al paladar. A més, diversos productors i petits comerços també van aportar els seus excedents. Es va recuperar tant de producte que el menú no es va acabar i les racions que no es van consumir durant l’acte es van guardar a la Nevera solidària, posant-se a disposició de qualsevol persona que desitgés menjar-s’ho.

20160513_172015  20160513_192820

La Nevera Solidària és un projecte que consisteix en instal·lar una nevera al carrer o algun espai públic de manera que qualsevol persona amb un excedent de menjar, pugui guardar-lo a la nevera i posar-lo a disposició de qualsevol que ho vulgui agafar. D’aquesta manera s’evita llençar el menjar i donar resposta a gent amb situació de fam o pocs recursos. Aquest projecte s’ha desenvolupat també a Alemània, i a Bizkaia ha esdevingut un èxit amb una gran acceptació social. Sens dubte, cal estudiar la viabilitat de l’extensió de la Nevera solidaria a altres territoris, com el català, Doncs, tot i les seves limitacions, permet donar fàcil i ràpida resposta al malbaratament d’aliments que massa sovint es produeix en llars, comerços i equipaments.

El dissabte al matí vam participar a la Jornada contra el malbaratament d’aliments, on es van presentar diverses iniciatives contra el malbaratament alimentari de Catalunya i Bilbao. Els NATUS vam presentar el projecte “La manduca no caduca” i les diferents etapes per les que el projecte s’ha desenvolupat, per anar creixent any rere any, treballant tant en l’àmbit de la sensibilització com en la intervenció directe amb els actors implicats en les diferents etapes del circuït dels aliments.

20160514_120810

A la jornada es va abordar la lluita contra el malbaratament alimentari des d’una perspectiva activa i propositiva, que requereix del treball en xarxa de les organitzacions que hi treballem (i en aquest sentit cal destacar la feina de la “Plataforma aprofitem els aliments“) per esdevenir un lobby pel canvi de model alimentari, incidint en tots els nivells i en totes les etapes del circuït dels aliments i avançant cap a la sobirania alimentària. En aquest sentit es va destacar la necessitat d’anar més enllà de la solidaritat i el repartiment d’aliments, i avançar cap a l’empoderament, així com abordar les conseqüències econòmiques, ambientals i ètiques del malbaratament en el seu conjunt.

A la jornada també es va posar de manifest que Catalunya és pionera a l’estat espanyol en la lluita contra el malbaratament dels aliments, tant pel que fa a la quantitat com a la diversitat de projectes que s’estan desenvolupant des d’una visió integradora i de canvi de model. En aquest sentit, també van participar a la jornada en Paco Muñoz de la Plataforma Aprofitem els Aliments a Catalunya, la Jennifer Coronado de l’associació Espai Ambiental, i Juan Marcos de Miguel de la Generalitat, cap de Salut Púbica de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari