Tercera trobada de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse)

Ahir es van trobar una cinquantena de persones al Casal Francesc Macià de Centelles (Osona) per celebrar la tercera trobada de la Xarxa per la sobirania energètica. La Xse es va crear el passat 5 d’octubre ha Girona per donar veu a tots elscol·lectius catalans que aposten per un profund canvi del model energètic fins a assolir la sobirania energètica.

unnamed

La trobada s’ha fet a Centelles on hi ha un dels pocs exemples estatals de gestió municipal de la distribució icomercialització de la llum. Aquesta particularitat te origen en els inicis de la xarxa elèctrica a principis del sXIX i s’ha mantingut gràcies a l’aposta municipal per aquest model. Precisament l’aspecte que ha centrat la trobada ha estat el retorn de la sobirania energètica a les comunitats locals debatent les possibilitats tècniques i legals de la producció i distribució d’energia al nivell municipal. El dia ha començat amb una xerrada d’en Gil Salvans, tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, que ha explicat els resultat durant els seus 10 anys de vida a l’entorn de promoure l’eficiència, l’estalvi i la implantació d’energies renovables en l’àmbit municipal; amb importants resultats d’estalvi de milers d’euros pels ajuntaments adherits i la posada en pràctica de projectes locals d’elevada consciència sostenible. Posteriorment ha intervingut l’advocat Francesco Cortesi que ha plantejat les diferents possibilitats legals per aconseguir aquest objectiu i la seva dificultats pràctiques. Finalment s’han presentat les campanyes recents de remunicipalització de l’energia a Berlín i Hamburg.

Posteriorment, i en una feina més interna, també s’ha parlat de la problemàtica de les situacions de pobresa energètica, les campanyes de desobediència que promoure l’autoconsum, la implantació dels nous comptadors “Smartmeters” per part de l’oligopoli elèctric, la lluita dels NO a la MAT, la possibilitat de participar amb una pregunta al multireferendum que s’està preparant des dels moviments socials catalans i les relacions amb la Plataforma Nuevo Modelo Energético d’àmbit estatal. També s’ha acordat fer la IV trobada a Barcelona a principis de febrer.

La Xse ens afirmem que la sobirania energètica s’aconseguirà quan decidim nosaltres el que produïm, com ho produïm i sobretot perquè ho produïm; quan hi hagi un control social dels mitjans de producció; quan la producció es basi en les energies renovables i de forma sostenible; quan tot això es faci des de l’arrelament al territori i la descentralització; i finalment quan es treballi pel decreixament energètic respecta al model actual. Si considerem els impactes i les desigualtats del model actual de producció i distribució de l’energia és fa evident que la sobirania energètica s’ha de basar en la plena igualtat, respecte als drets humans i el medi ambient.

A la trobada d’avui han participat membres de l’Associació de Naturalistes de Girona, Ara o Mai, Ateneu Naturalista, CMES,CUP, Ecologistes en Acció, Enginyers Sense Fronteres, Entrepobles, Equo, Greenpeace, Grup de Defensa del Ter, Grup Antinuclear de Girona, IAEDEN,ICV, l’Observatori del deute, Plataforma Aturem el Fracking i SomEnergia.

Font: http://xse.cat/

Deixa un comentari