VEGANISME: beneficis personals i globals

“Que la teva medicina sigui el teu aliment i que el teu aliment sigui la teva medicina”, ja ho deia Hipòcrates, el pare de la medicina i filòsof grec. Fa segles que ho sabem, però l’evolució de la nostra societat he fet que ignorem certes evidències com que menjar sa ens pot evitar moltes malalties i que menjar sa ens pot ajudar a conservar el planeta. No resulta gens estrany sentir que s’ha de menjar de tot per estar fort i sa, però ja comptem amb nombrosos estudis mèdics i experiències personals que poden demostrar que no necessàriament ha de ser així.

Avui en dia, creix el nombre de persones que adopten una vida vegetariana o vegana, sigui per motius mèdics, ètics o filosòfics. No s’ha de confondre vegetarianisme amb veganisme, són termes diferents. Un vegetarià és aquell que deixa de consumir carn de qualsevol tipus (depèn del vegetarianisme que s’adopti perquè hi ha algunes persones que consumeixen carn de peix perquè la consideren més saludable), en canvi un vegà és aquell que guarda un respecte cap a tots els animals, rebutjant les pràctiques i el consum de productes obtinguts a través de l’ús o de la mort d’aquests.

Sigui pels motius que sigui una dieta vegana ben portada serà beneficiosa per la persona i pel planeta. ” Les dietes vegetarianes o veganes ben planificades són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, inclòs l’embaràs, la lactància, la infantesa i l’adolescència, així com pels atletes.” American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. J Am Diet Assoc. 2009.

       

D’on treu el vegà els nutrients i vitamines necessàries? S’ha d’aclarir que amb un consum variat de fruites, verdures i cereals aportem al nostre cos proteïnes (tofu o llegums), ferro (espinacs o fruits secs), calci (verdures de fulla verda) o vitamina D (exposició solar) necessaris pel nostre cos. Deixant els productes animals podem acabar amb al·lèrgies com les que molta gent pateix, la intolerància a la lactosa, produïda pel nostre convenciment que la llet de vaca és bona per l’organisme, però estem equivocats, el nostre intestí no la pot descompondre, de fet som els únics ésser vius que segueixen bevent llet després de la lactància. La dieta vegana acaba amb problemes hormonals, com l’acne o la caiguda dels cabells. També ajuda a establir els símptomes de la diabetis fins a fer-los desaparèixer, així mateix pot acabar amb malalties cardiovasculars, ja que es tracta d’una dieta baixa en greixos (o de greixos saludables). La medicina naturista cada vegada rep més pacients malalts de càncer aquest adopten una vida vegana el que els ajuda a eliminar toxines dels seus cossos, d’aquesta manera comprovarà com el seu nivell d’energia augmenta i com el seu cos comença a guarir-se.

             

Una de les millors aportacions que pot fer la dieta vegana és conservar la natura. Es preveu que un model d’alimentació basats en vegetals reduiria els gasos d’efecte hivernacle en un 70% pel 2050. A més, deixaríem de sobreexplotar els nostres recursos bàsics, la ramaderia fa un ús abusiu de l’aigua i està acabant amb molts boscos. La producció de llet i carn suposen un 70% del consum mundial d’aigua dolça, detallen els últims informes de l’ONU. A l’Amèrica Llatina s’estan destrossant milers d’hectàrees de selva amazònica per cultivar vegetals que s’utilitzen per nodrir el ramat. I no parlem del patiment al qual són sotmesos els animals que no són tractats com a éssers vius sinó com a objectes.

La dieta vegana i el contacte amb la natura pot fer-nos més compassius amb nosaltres mateixos i amb els altres.

Deixa un comentari