Una voluntària de l’ANG, participa en el projecte Transition Youth

Autora Laia Vendrell

Com a membre de l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG)  vaig tenir l’oportunitat de participar en el projecte Transition Youth (TRY).  Aquest, que significa Joventut en transició – desenvolupament sostenible i emprenedoria local, és una iniciativa transnacional per a joves implicats en el canvi local, ecològic i social.

L’objectiu principal del projecte és compartir l’experiència i coneixements sobre el desenvolupament sostenible i la innovació local, entre joves de diversos àmbits, edats i orígens. I amb aquesta finalitat, millorar les accions socials i ecològiques realitzades a les  comunitats locals dels participants.

El projecte es va dur a terme gràcies a la Fundació polonesa 4YOUth, amb la col·laboració de la cooperativa Mas Franch (centre de transformació social i ecològica) i la cooperativa siciliana Palma Nana (centre d’educació ambiental).

En aquest projecte van participar joves de Catalunya, Polònia i Itàlia. Les formacions, d’una setmana de durada, es van dur a terme en aquestes  diferents localitats.

La primera etapa de la formació es va realitzar a La Garrotxa, concretament a Mas Franch (St. Feliu de Pallerols). Durant aquest període es va fer una aproximació a la permacultura, la bioconstrucció i la presentació de diferents projectes socials i sostenibles de la comarca. La permacultura consisteix en l’aprofitament de la diversitat biològica dels diferents ecosistemes per crear plantacions respectuoses en l’espai i el medi ambient. Actua amb tres bases simples i concretes: cuidar la terra, cuidar les persones i la repartició justa entre aquestes. La permacultura es regeix per setze principis que n’orquestren el seu funcionament. La bioconstrucció és un tipus de construcció que procura definir-se en el respecte i prevenció del medi ambient així com en el seu disseny i els materials (tots ells naturals) que utilitza. La permacultura i la bioconstrucció són treballades en harmonia i concordança en l’entorn, abans, durant i després del procés.

Projectes tals com la ECOXARXA, la Granja Cacau i la iniciativa de Coworking al local Núria en els que tots ells parteixen d’una visió ecològica i transformadora, donant suport a la integració local i en el cas dels dos últims, essent negocis basats en els principis de cooperació, de com a partir i de responsabilitat social. L’ECOXARXA és un sistema alternatiu que es mou amb una moneda social sense interès ni especulació i promou l’intercanvi de béns materials, serveis i coneixements, impulsant una economia basada en la confiança, la reciprocitat, la solidaritat, la cooperació i l’ecologia. La Granja Cacau és una cooperativa que proveeix productes de proximitat, ecològics i de comerç just. Coworking Núria és una iniciativa força prematura però que engega amb molta força a la ciutat d’Olot, aportant un espai de treball, una cantina a base de productes ecològics i una sala polivalent, on es podran organitzar tot tipus d’actes socials i culturals.

La segona etapa de la formació es va dur a terme a Milanówek (Polònia). Aquesta estada es va centrar en la creació d’un hort social urbà. Així com workshops teòrics i pràctics, visites d’estudi i recollida d’escombraries en entorns naturals.

Pel que fa a l’hort urbà, durant tota la setmana es va treballar en la creació d’un hort utilitzant mètodes de la permacultura en un parc públic de la localitat. L’objectiu d’aquest workshop va ser la posada en pràctica dels conceptes prèviament treballats així com utilitzar un espai ja funcional per promoure la implicació dels habitants de Milanówek en l’hort públic. Altrament, i a través d’un altre taller es va elaborar material urbà mitjançant materials reciclats. Aprofitant la proximitat local es van visitar diferents horts privats que ens van permetre veure les diferents maneres de treball i de permacultura possibles. Una de les activitats més lúdiques però també útil, va ser la recollida d’escombraries del riu Rawka amb caiac, al Parc Natural Krajobrazowy (Bolimów).

La tercera etapa del projecte, es va realitzar a Serra Guarneri, al centre d’educació medi ambiental Palma Nana, Sicília (Itàlia). Aquesta última part de la formació es va centrar en les pràctiques d’educació ambiental, activitats relacionades en aquest àmbit i la creació d’un hort didàctic i un hort en espiral de plantes medicinals. Vam veure també el procés de la riccota, des del ramat de cabres i la munyida fins al tast de la riccota just sortida de l’olla. També ens varen ensenyar les característiques dels boscos mediterranis i més concretament de l’illa. Ens van mostrar un dels problemes que genera Monsanto, en aquest cas en la producció de blat a l’illa, i és que Sicília té unes 60 varietats de blat i són totes il·legals, només es permet la compravenda d’aquest, de llavors transgèniques. Per sort, però vam fer pa amb blat “clandestí”, llavors de les quals han passat generació darrera generació sense constar enlloc.

En la finalització de cada etapa, i en representació als tres grups que formàvem part d’aquest projecte, vàrem plantar tres tipus d’arbres fruiters. Amb aquests, escenificàvem el procés d’aprenentatge i d’unió que havíem establert, així com manifestar físicament el que havíem fet metafòricament; plantar llavors que acabaran produint els seus fruits.

Enllaços d’interès:

Deixa un comentari