10 consells per evitar el malbaratament alimentari

Segons les dades de la FAO (sigles angleses per la Organització de les Nacions Unides per l’alimentació i l’agricultura), en el conjunt de tot el món desaprofitem un terç dels aliments produïts. És a dir, 300 milions de tones d’aliments (quantitat que supera la producció neta total de l’Àfrica Subsahariana) i tots aquells recursos que s’utilitzen en produir-los són desaprofitats, mentre que serien suficients per alimentar les 900 milions persones (aprox.) que pateixen de desnutrició i de fam en tot el món. Aproximadament un terç d’aquests aliments són malbaratats a les cases particulars.

tomaquets

A Catalunya la situació no és diferent. Segons l’Agència de Residus de Catalunya, un habitant malbarata una mitjana de 34’9Kg de menjar cada any, la qual cosa li suposa un cost econòmic de 112€. Això equival a llençar menjar suficient com per alimentar-se durant 25 dies.

Què podem fer-hi? La NRDC (Natural Resources Defense Council) i la WRAP UK ens proposen deu consells ràpids per reduir la nostra petjada alimentària, així com les nostres despeses!

1. Fes la teva compra de manera intel·ligent. Planifica els teus àpats i utilitza “llistes de la compra”, d’aquesta manera evitaràs compres compulsives. No caiguis en el parany publicitari d’adquirir més productes dels que necessites.

20131116_102416

2. Consumeix fruita “lletja”. Una gran quantitat de fruites i verdures es llencen per qüestions de forma, mida o color. Comprant aquesta fruita evitaràs que sigui llençada i que els agricultors puguin comercialitzar les varietats pròpies de la teva zona.

20131116_103039

3. Consum vs caducitat. “Consumir abans de” que trobem en els aliments és una data proporcionada per l’empresa que indica el moment de major qualitat del producte. Però la major part dels aliments es poden consumir passada aquesta data. La única data important és la que apareix darrere de la frase “Caduca el”, en aquest cas has de consumir el producte abans d’aquesta data, o bé comprovar si el producte es pot congelar.

4. Aprofita-ho tot. Deixa la teva nevera buida. Algunes pàgines web, com per exemple la de WRAP (www.lovefoodhatewaste.com) i De menjar no en llencem ni mica (http://nollencemnimica.wordpress.com/), et poden ajudar a ser creatiu a l’hora de cuinar receptes amb aquells aliments que caduquin aviat.

20131115_200759

5. Utilitza el congelador! Els aliments congelats duren molt més. Congela els productes frescos i les sobres de menjar abans que es facin malbé. També es podria fer això amb el menjar sobrant dels restaurants.

6. Escull mitges racions a meitat de preu en restaurants i altres establiments.

20131214_225906

7. Aprofita les sobres i utilitza-les com a compost.

8. Utilitza el sistema FIFO (First In First Out). És a dir, consumeix primer allò que vas comprar abans i més tard allò que vas comprar posteriorment. Guarda allò que acabis de comprar al final dels prestatges, i les compres més antigues al davant de tot, per tal de recordar-te de consumir-les.

2_img0904

9. Bones són les restes! Les restes de pollastre a l’ast d’avui poden ser part de l’entrepà de demà. El pa d’ahir poden ser els crostons d’avui. Sigues creatiu! Demana al restaurant que et preparin el menjar per emportar i congela allò que no hagis de consumir immediatament. No siguis vergonyós i demana les teves restes per endur!

20131116_114323

10. Dóna allò que no hagis d’aprofitar! Bancs d’aliments i altres institucions estaran encantades de rebre aliments de llarga durada. Existeixen programes nacionals i locals que s’ofereixen a recollir aliments i, fins i tot, a cedir contenidors on emmagatzemar-los.

A què esperes per no malbaratar?

Deixa un comentari