3 campanyes d’ONG petites amb un gran ressò mediàtic (i bons resultats en captació i participació)

En un entorn cada vegada més complicat, amb greus problemes socials i ambientals, moltes organitzacions petites han hagut de buscar noves fórmules per aconseguir els seus objectius.

Fer créixer una organització, augmentar la seva capacitat d’impacte, no necessàriament va lligat als recursos econòmics disponibles, ni al nombre de persones que la composen. Es pot assolir un gran ressò mediàtic si el missatge és creatiu, s’utilitzen les noves tecnologies, i s’aconsegueix la participació de diferents agents.

El Gran Dinar i la Manduca No Caduca

Coincidint amb el Dia de Prevenció del Malbaratament Alimentari, emmarcat en la Setmana Europea de Prevenció de Residus, la plaça dels Àngels va acollir el Gran Dinar Barcelona, un dinar multitudinari on es van servir 4.115 racions preparades amb aliments aprofitats.
L’esdeveniment, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, va aconseguir la col·laboració de distribuïdors, empreses, pagesos i entitats socials que van cedir gairebé dues tones d’aliments. A més a més, a l’acte hi van participar més de 150 voluntaris que es van dedicar a cuinar, repartir i informar sobre el malbaratament dels aliments.

10314485_646690672106848_1973200458091835585_n

L’objectiu d’aquest esdeveniment era sensibilitzar la població sobre el malbaratament alimentari i donar a conèixer les diverses iniciatives catalanes que existeixen per aturar el malbaratament d’aliments.

La PAA va promocionar la jornada prèviament amb un Bloc, un canal de Youtube, i esdeveniments a Facebook. A més, durant tota la jornada es va treballar amb la premsa, la ràdio i la televisió. De la mateixa manera, es va fer una crida de suport en la difusió a les entitats col·laboradores.

En aquest sentit, La Manduca No Caduca, va ser una campanya de l’Associació de Naturalistes de Girona per convertir el mes de setembre en el mes de l’Aprofitament a la ciutat de Girona.

cartell la manduca no caduca

Durant tot el setembre, es van organitzar 3 jornades d’aprofitament, on van participar més de 200 persones i 69 voluntaris. A la campanya també hi van participar diferents entitats socials de la ciutat, botiguers o restaurants. Com element interessant destaca l’ús d’Instagram com eina de difusió, amb un concurs fotogràfic i la difusió de missatges en pro de l’aprofitament alimentari.

La Novena Simfonia de Beethoven amb Cris contra el càncer

Amb l’objectiu de captar fons per a tres projectes de recerca, la Fundació CRIS contra el Càncer va organitzar un concert de música clàssica a l’Auditori Nacional de Madrid, interpretat per la Jove Orquestra de la Comunitat de Madrid (JORCAM).

La idea va ser que la JORCAM interpretés la 9º Simfonia de Beethoven en funció de la resposta del públic. Cada compàs de la partitura corresponia a una butaca de l’Auditori (2.400 compassos, 2.400 butaques), així cada entrada que quedés sense vendre seria un compàs que no tocaria el dia del concert. Aquest dia una butaca buida, equivaldria a un silenci a la partitura de la 9a Simfonia de Beethoven.

A poques setmanes del concert i sense invertir en publicitat en mitjans, la mateixa idea es va convertir en notícia gràcies a un vídeo amb càmera oculta on el director explicava la mecànica de la idea als joves músics. Els mitjans convencionals (telenotícies, premsa, programes de ràdio) van començar a generar diàleg al voltant de la necessitat de col·laborar en la investigació contra el càncer i la resposta del públic no es va fer esperar. De la mateixa manera es van utilitzar les xarxes socials per difondre l’esdeveniment. A través de la web de la fundació, i especialment a través d’una web creada pel concert es van vendre les 2.400 butaques de l’Auditori Nacional.

Es van recaptar més de 100.000 € que es van destinar de manera exclusiva a tres projectes de recerca.

Un milió de gràcies, Milio bat esker

La campanya un milió de gràcies va ser una iniciativa de la Fundació Stop Sanfilippo per donar a conèixer i ajudar a investigar la malaltia de Sanfilippo, una malaltia degenerativa que condueix a la mort a la adolescència.

La campanya solidària volia vendre globus solidaris per recaptar un milió d’euros. Durant tota la campanya es va demanar que els globus es pengessin a les a les finestres de les cases la vigila de Nadal i Reis, i que cada nen o nena poses dins el seu globus un desig solidari perquè els Reis ajudessin a curar aquesta malaltia.

Amb la col·laboració de diferents organitzacions com Improve Change, Xupera, Axa de Tot Cor, Solidarters, Telebilbao, Ràdio Nervión i el propi Col·legi de Metges de Biscaia, es va aconseguir organitzar un equip de prop de 200 persones voluntàries, i en només 18 dies es van reunir 336.675 euros, un impacte enorme, sobretot perquè la campanya es va limitar al territori històric de Bizkaia.

globos_cartelTwitter va jugar un paper essencial en l’èxit d’aquesta campanya. Es va crear un equip de 23 persones per dinamitzar aquest canal, i es van realitzar un total de 14.494.520 tuits amb els hashtags #enocasionesveoglobos i # 1millonGRACIAS.

La campanya segueix activa fins el proper mes de març, i es pot col·laborar amb la compra d’un conte solidari escrit per Maria Luisa Amigo, o mitjançant donatius via sms i web.

En definitiva, les ONG petites poden arribar més enllà del seu àmbit geogràfic de treball gràcies a un missatge creatiu i la tecnologia. Només aquelles organitzacions que siguin capaces de mobilitzar i implicar milers de persones, tenen garantit el seu futur.

1 comentari a “3 campanyes d’ONG petites amb un gran ressò mediàtic (i bons resultats en captació i participació)

Deixa un comentari