“La manduca no caduca”, contra el malbaratament alimentari i la pobresa

La campanya s’inicia amb una primera acció que pretén sensibilitzar a la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i les seves conseqüències ambientals i socials. El dissabte 16 de novembre, es durà a terme un dinar popular recuperat, a les 13:30 hores a la Plaça Salvador Espriu de Girona, on s’aprofitaran aliments plenament comestibles (fruita i verdura, bàsicament) però que no es poden vendre. A canvi, s’esperen recollir aliments que aportaran els comensals i que es donaran a Càrites Girona i l’Escudella Solidària.

0187f774429b55b9c857094dbc1d678d

El model de producció, aprovisionament, distribució i consum d’aliments actual ha estat incapaç de resoldre els problemes de seguretat i de sobirania alimentària del conjunt de la població mundial. Gairebé 900 milions de persones pateixen una dieta insuficient i pobra, mentre un terç de la població del primer món pateix obesitat per causa d’una ingesta excessiva o inadequada. Ingents quantitats d’aliments es malbaraten al costat de persones desnodrides, sense que importi el nivell de desenvolupament del país. Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria nodrir tota la població que actualment passa gana al món. La situació a casa nostra no és diferent, a Catalunya, es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments anualment mentre que el 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa.

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), conscients d’aquest problema iniciem la campanya “La manduca no caduca”, i com a primera acció farem un dinar popular recuperat. L’objectiu de l’acte és reivindicar que es llença una gran quantitat de menjar en bon estat, generant grans quantitats de residus quan hi ha moltes famílies que tenen dificultats per alimentar-se. El dinar és obert a tothom, gratuït i també solidari, ja que a canvi de l’àpat els assistents hauran d’aportar aliments de llarga conservació per a Càrites Girona i l’Escudella Solidària.

A més, durant la jornada es promourà la prevenció del malbaratament alimentari a títol individual, amb una petita parada on s’informarà de com conservar el menjar, com fer un menú setmanal o quines receptes permeten aprofitar les restes de menjar.

Aquesta primera acció l’organitzen l’Associació de Naturalistes de Girona, conjuntament amb Càrites, l’Escudella Solidària i la Fundació Ramón Noguera, i s’inclou en el marc de les Fires populars de Girona 2013. Per fer el dinar les parades de verdura i fruita del Mercat del Lleó i les següents botigues han cedit alguns dels seus excedents alimentaris:

  • Parades del mercat del Lleó de verdura i fruita.
  • Pastisseria Fleca Forn Empuries
  • Pastisseria Forn de Pà Sant Daniel
  • Fruites Ortega
  • Fruteria Nour
  • Panaderia Pani Dolc
  • Bio Onofre
  • Fruteria Camper
  • Fruteria Calateia
  • Fruteria Petit Mercat

L’acte s’iniciarà a les 09:30 del matí a la Plaça Salvador Espriu de Girona, on una vintena de voluntaris preparant el dinar i l’espai. El dinar compta amb la col·laboració de l’entitat Espai ambiental i l’Ajuntament de Girona.

Deixa un comentari