Organitzacions espanyoles demanen explicacions sobre el projecte Castor a la Comissió Europea

Organitzacions han enviat avui una carta oberta al Banc Europeu d’Inversions (BEI ) i la Comissió Europea (CE) qüestionant el Projecte Castor, finançat per una iniciativa d’ambdues institucions. En la carta es destaca l’impacte per al Medi ambient i per a la seguretat pública que suposa el projecte i s’adverteix sobre els molt possibles costos que els contribuents hauran d’assumir amb el seu tancament. Adverteix sobre el perill d’arriscar més diners públics en iniciatives empresarials blindades enfront del fracàs.

eco.net

La carta, lliurada avui a Barcelona, demana “clarificacions institucionals” sobre els interessos financers i el finançament del projecte. Un total de 14 organitzacions, entre les quals es troba Ecologistes en Acció, figuren entre les signatàries.

El Projecte Castor d’emmagatzematge de gas està quantificat en 1.634 milions d’euros d’inversions i es tracta del primer projecte finançat per la Iniciativa Bond, un mecanisme financer creat per la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions (BEI) destinat a captar fons privats per finançar grans projectes d’infraestructura.

L’instrument es va engegar aquest estiu i va ser aclamat com un èxit després d’aconseguir una emissió de deute d’1.434 milions d’euros als mercats financers dels quals EUR 300 milions van venir del BEI a través de finançament directe. El BEI va aprovar a més una línia de crèdit de 200 milions d’euros més per donar liquiditat addicional als inversors.

No obstant això, el projecte va haver de ser detingut després de la sèrie sísmica provocada per la injecció de gas natural per preparar la plataforma Castor. Això va donar lloc a 600 mini-terratrèmols, arribant a 4,2 graus en l’escala de Richter. Tot sembla indicar que el tancament del projecte serà permanent.

En cas que el projecte es tanqui, els contribuents espanyols hauran d’assumir el cost del projecte ja que el contracte amb l’empresa inclou una clàusula per la qual l’estat espanyol està obligat a fer-se càrrec del valor net de les instal·lacions afectes a l’emmagatzematge subterrani de l’operador del projecte. El govern va intervenir davant el Tribunal Suprem en un intent d’eliminar aquesta clàusula, però la seva sol·licitud va ser rebutjada la setmana passada.

” Projecte Bond s’ha promogut com una forma ” barata ” per finançar grans projectes d’infraestructura però a l’hora de la veritat, els riscos del projecto Castor són assumits plenament per les arques públiques , que ja estan sota pressió extrema a causa de la crisi financera i l’endeutament públic. Al final, serà novament la ciutadania qui pagarà aquest cost inútil que incrementarà el deute il·legítim espanyol. La vella història amb la qual estem tristament familiaritzats I indignats des de l’inici de la crisi ” , diu Mònica Guiteras de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

“Hem vingut denunciant els riscos ambientals i de salut per a la població des de fa anys. La sèrie de terratrèmols en una zona que compta amb tres centrals nuclears i els riscos denunciats de fugides de gas proven que les nostres preocupacions són reals¨ , diu Tom Kucharz d’Ecologistes en Acció . “La nostra pregunta a la comissió europea és com el suport donat a aquest projecte pot alinear-se amb els alts estàndards ambientals que el BEI diu seguir “.

Elena Gerebizza, experta en finançament d’infraestructura per Counter Balanç/Re:Common: “Hem estat advertint dels riscos financers relacionats amb el projecte Bond des que es va llançar la idea. Mecanismes com aquests gairebé mai són beneficiosos per a l’interès públic, ja que estan especialment dissenyats per utilitzar fons públics per limitar el risc dels inversors privats i proporcionar capital barat per al prestatari. El projecte Castor demostra que quan les coses van malament, seran els ciutadans de la UE els qui prenen el risc. Temem escenaris similars per a altres projectes que seran finançats a través del Projecte Bond. Per tant, fem una crida a la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions per detenir la fase pilot de la Iniciativa Projecte Bond i tornar a avaluar el seu impacte en els ciutadans de la UE.

Font: Ecologistes en Acció

Deixa un comentari